ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ (1650-1850)
***
Το Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 27 Απριλίου 2024 στο Museo della Marineria (Πέζαρο Ιταλίας). Τον συντονισμό του έργου είχε η Δρ. Zrinka Podhraški Čizmek (Τμήμα Κροατικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ). Η έκθεση βασίζεται στην ανάλυση περίπου 20.000 εγγράφων του 18ου αιώνα που παρήχθησαν από διάφορες κρατικές υπηρεσίες της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους καθώς και εγγράφων που παρήγαν τελωνειακές και φορολογικές υπηρεσίες, συντεχνίες ναυτικών και αδελφότητες, αλλά και ναυτικοί, πλοιοκτήτες, καπετάνιοι, πρόξενοι κ.ά.
Όλο αυτό το αρχειακό υλικό συγκεντρώθηκε από τον Κροάτη ερευνητή Nikola Čolak (Janjevo 1914 – Πάδοβα 1996) και δημοσιεύτηκε στο τετράτομο έργο με τον τίτλο Regesti marittimi croati, 18ος αιώνας (στο εξής: RMC I-IV). Η Δρ. Zrinka Podhraški Čizmek ανέλυσε περίπου 25.500 αναφορές για πλοία από αυτά τα έγγραφα, τα επεξεργάστηκε ποσοτικά, τα ταξινόμησε με διαφορετικά ονόματα, τα συστηματοποίησε και εμπλούτισε περαιτέρω την έρευνα συνεργαζόμενη με Ιταλούς, Κροάτες, Μαυροβούνιους και Έλληνες ναυτιλιακούς ιστορικούς και εμπειρογνώμονες, όπως οι Vermiglio Ricci, Lovorka Čoralić, Željko Brguljan, Željko Skomeršić, Ljubomir Radić, Tea Marinović, Đivo Bašić, Slaven Bertoša, Ilija Mlinarević.
Ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει στους Mateo Bratanić και Γεράσιμο Παγκράτη οι οποίοι μετέφρασαν τα κείμενα στα αγγλικά και τα ελληνικά, αντίστοιχα. Το εικονογραφικό μέρος της έκθεσης είχε την ενθάρρυνση της Maria Lucia De Nicolò, συντονίστριας της έκθεσης, και υλοποιήθηκε αριστοτεχνικά από το καλλιτεχνικό χέρι του Luigi Divari που πραγματοποίησε τα διάφορα σχέδια.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε: link1 - link2 - link3